close app
Встановити додаток

Чи можуть повісити кредит на родичів

image

Чи можуть повісити кредит на родичів

У яких випадках родичі мають платити

Ви позичальник за кредитом

Питання, чи можуть повісити кредит на родичів, цікавить насамперед людей, які взяли чи планують взяти спільний кредит. Кожен із співпозичальників несе однакову відповідальність за виплату боргу. Банку абсолютно не важливо, від кого надходять платежі. Головне — їхня регулярність. Якщо один позичальник кудись зник, не виходить на зв'язок або просто відмовляється платити, розділити борг і виплачувати свою частку не вийде. У ситуаціях, коли другий співпозичальник не здатний впоратися з фінансовим навантаженням, банк може конфіскувати та продати об'єкт, на купівлю якого позичка оформлялася.

Ви поручитель за кредитом

Стаючи чиїмось поручителем, ви повинні чітко розуміти, що несете таку ж відповідальність перед кредитором, як позичальник. Якщо останній порушив графік платежів, банк чи інша фінансова установа мають право стягнути з вас заборгованість. Усі умови прописані у договорі, який ви підписали. Цей підпис є гарантією для банку, що позичальник виплатить борг. Якщо він платити не може, ви берете на себе повну відповідальність і зобов'язуєтесь сплатити все, включаючи прострочення, штрафи і пені. У таких ситуаціях, на запитання, чи відповідають батьки за кредит сина, відповідь позитивна.

Ви спадкоємець боржника

Вступаючи у спадок, ви стаєте власником не лише майна, а й боргів людини. Усі кредити та позики, які оформив за життя померлий, лягають на вас. Тому банк чи мікрофінансова організація має право вимагати від вас погашення боргів, відразу після набуття спадщини. З невеликим уточненням: ви повинні погашати заборгованість лише в межах суми, яку успадкували. Скажімо, вам дісталася квартира, машина та невелика земельна ділянка загальною вартістю 900 тисяч гривень. Борг, який ви зобов'язані виплатити, не може виходити за межі цієї суми.

Що робити, якщо приходять колектори

Якщо кредит прострочила доросла дитина, яка проживає окремо від батьків, але прописана у їхній квартирі, можуть нагрянути колектори та судові пристави. Пристави навіть намагатимуться описати майно. Однак не варто переживати, адже це незаконно. Як довести, що ви живете окремо:
  • попросити підтвердити цей факт сусідів;
  • показати, що у житлі немає речей позичальника;
  • пред'явити чеки на майно.
Відповідно до нового законодавства, колектори не мають права зв'язуватися з родичами людини. У такому разі відповідь на запитання, чи мають батьки платити кредити за дітей, негативна.

Що робити, якщо хочеться допомогти

Згідно з українським законодавством, людина не зобов'язана виплачувати борги замість батьків або дітей. Однак за бажання допомогти родичам у складному фінансовому становищі, можливо. Можна щомісяця виділяти людині певну суму на погашення заборгованості чи оформити все офіційно. Алгоритм дій наступний:
  • домовляєтесь із родичем, який є позичальником;
  • складаєте документи, які підтверджують вашу згоду на взаємодію з банком чи колекторами. Аналогічну заяву пише родич;
  • направляєте документи до банку чи колекторського агентства. Необхідно відправити як скановану версію (на мило), так і паперову (на пошту).
Якщо йдеться про заборгованість, що сформувалася в МФО Є-гроші, необхідно зателефонувати до оператора компанії за телефонами, які вказані на сайті. Ми неодмінно розберемося в ситуації, що склалася, і запропонуємо оптимальні варіанти рішення. У тому числі розповімо, як допомогти близькій людині з виплатами.

Що робити, якщо позичальник помер

Смерть близької людини є великим потрясінням. Тим, хто зіткнувся з цим горем, важко думати про якісь сторонні справи. Але іноді це доводиться робити через наявність у покійного боргів за кредитами. Якщо ви є спадкоємцем, вживати заходи необхідно швидко. В іншому випадку ситуація може ускладнитися. Перше, що треба зробити, з'ясувати, чи був покійний застрахований. Страховка дозволяє автоматично закрити кредит після смерті людини, якщо та була страховим випадком. За такого розкладу ніхто з родичів не зобов'язаний виплачувати борги. Страхова агенція самостійно відшкодує збитки фінансовій установі. Від вас потрібно лише проконтролювати схвалення документів та визнання випадку страховим. Якщо покійний не був клієнтом страхової компанії, борги переходять у спадок найближчим родичам. За бажання ви можете не вступати у спадок, відмовившись одночасно і від майна позичальника. Кожен випадок, де невідомо, чи можуть стягнути з родичів боржника борг, розглядається індивідуально.

Інші теми

image

105 872 грн до благодійного фонду "МОЯ БРОНЯ"

Ми раді повідомити, що сьогодні компанія ЄГроші відправила 105 872,00 грн до благодійного фонд...

Детальніше

image

Відсоткову ставку знижено з 23.04.2024

body { font-family: 'Arial', sans-serif; background-color: #f9f9f9; ...

Детальніше

image

Що шкодить вашій кредитній історії?

Впевнені, що ви чули поширену думку про те, що позики та кредити можуть негативно впливати на вашу к...

Детальніше

image

FinAwards 2024: Найкраща програма лояльності МФО #2

Шановні клієнти, компанія Є Гроші зайняла друге місце в щорічній премії FinAwards в номінації &...

Детальніше

image

Позика на термін до 360 днів!

Чому довга позика в Є Гроші - це Must Have 2024 року? Читайте уважно:    1. Позик...

Детальніше

image

Це я - Фінансова Подушка!

Нарешті я тут та готова бути Вашим надійним помічником у фінансових справах?     О-...

Детальніше

image

Як дізнатися, чи є у людини кредити?

Щоб дізнатися, чи оформлений на людину кредит, можна звернутися з відповідним запитом до Бюро Кредит...

Детальніше

image

Чи можуть взяти кредит на чужий паспорт?

Деяких клієнтів цікавить питання, чи можна взяти кредит на чужий паспорт? Слід визначити, що це дост...

Детальніше

image

Найдорожчі валюти світу

Деяких людей цікавить питання, яка сама дорога валюта в світі. Треба зауважити, що найдорожча валюта...

Детальніше

image

Чи можна взяти кредит на закордонний паспорт?

У більшості випадків банки та інші фінансові організації надають кредити під заставу або на основі...

Детальніше