close app
Встановити додаток

Що таке порука за кредитом

image

Що таке порука за кредитом

У цій статті ми розповімо, що таке кредит під поруку. Ця тема хвилює тих українців, які планують оформити велику позику чи отримали пропозицію стати чиїмось поручителем. Перш, ніж зважитися на подібний крок, необхідно з'ясувати всі тонкощі процедури та ступінь відповідальності. Отже, порука — це задокументована згода на виконання кредитних зобов'язань позичальника. Поставивши підпис у договорі, людина зобов'язується повернути борги за кредитом разом із простроченнями у разі виникнення проблем із виплатами у позичальника. Якщо оформляється велика сума, поручителів може бути відразу кілька. Таким чином, у кредитора з'являється висока гарантія повернення коштів. Умови повернення, сума заборгованості та строки прописуються в договорі поруки. Такий формат кредитування є доцільним, якщо позичальник та поручитель мають єдину мету. Наприклад, бізнес-партнери, подружжя, батьки, які вирішили взяти іпотеку для дітей. У такому разі обидві сторони однаково зацікавлені у отриманні позики і користуються позиковими коштами нарівні. Якщо поручитель за кредитом — особа незацікавлена, ситуація дуже неоднозначна. Скажімо, хтось із близьких друзів має намір оформити велику позику на розвиток бізнесу і просить вас стати поручителем. Між вами немає партнерських відносин, і права на фірму будуть виключно у нього. Виходить, що отримані банком гроші він витратить самостійно, а відповідальність за відшкодування поділиться порівну. Тому перш, ніж погодитися і допомогти товаришу, слід добре подумати. Наскільки платоспроможною є людина і чи готові ви виплатити кредитору кругленьку суму, якщо у неї виникнуть фінансові проблеми?

Хто може бути поручителем за кредитом

Претендентом на поруку може стати не тільки родич, а й друг, колега, знайомий та ін. Головне, щоб він мав офіційне джерело доходу. Щоб стати поручителем за кредитом, людина має відповідати таким вимогам:
  • віковий ценз — старше 21 року;
  • українське громадянство;
  • офіційне місце роботи;
  • загальний трудовий стаж — від 1 року;
  • термін роботи на поточному місці — від 6 місяців;
  • дохід, достатній до виконання кредитних зобов'язань;
  • чиста кредитна історія.
Крім цього, суб'єкт не повинен мати відкритих кредитів, боргів і судимостей.

Які документи потрібно мати поручителю

Кредит з порукою — це форма кредитування, за якої до основного договору додається особливий документ — договір поруки. Для його складання суб'єкт має надати певний пакет документів. А саме:
  • паспорт громадянина України;
  • ідентифікаційний податковий номер (ІПН);
  • свідоцтво про укладання шлюбу;
  • паспорт чоловіка/дружини;
  • ідентифікаційний податковий номер чоловіка/дружини;
  • документи, що підтверджують наявність рухомого та нерухомого майна;
  • довідка з місця роботи;
  • довідка про доходи за останні півроку.
Якщо поручитель за кредитом є суб'єктом підприємницької діяльності, він також пред'являє:
  • витяг з Єдиного державного реєстру;
  • податкову декларацію за останні півроку;
  • довідку з податкової про відсутність заборгованості з податків та зборів.
Якщо рухоме та нерухоме майно перебуває у власності у кількох людей, кожен із власників виступає майновим поручителем із позики.

Процедура оформлення поруки

Процедура складається з кількох простих кроків:
  1. Позичальник звертається до кредитора для отримання позики, заповнює анкету та надає необхідний пакет документів.
  2. Банк погоджується на видачу запитуваної суми за умови оформлення поруки за кредитом.
  3. Позичальник знаходить поручителя, вирушає з ним до банку для подання необхідних документів.
  4. Кредитор розглядає заявку та виносить позитивний вердикт.
  5. Позичальник та поручитель повторно відвідують установу для оформлення кредитного договору.
При підписанні договору, поручитель бере на себе відповідальність виплатити борги позичальника у разі його фінансового краху.

Яку відповідальність несе поручитель

Відповідальність поручителя за кредитом є рівносильною відповідальності позичальника. Це означає, що кредитор може стягувати борги, як з особи, яка оформила позику, так і з тієї, що поручилася. Причому це може відбуватися одночасно або окремо, повністю або частково. Розглянемо на прикладі. Ваш брат оформив позику на 200 тисяч гривень та попросив за нього поручитися. Хто такий поручитель із кредиту ви знали і добровільно пішли на цей крок. Брат пообіцяв добропорядно виконувати зобов'язання щодо виплат, але виникли якісь проблеми. Незважаючи на те, що отриманими грошима розпоряджалися не ви, виплатити заборгованість банк зобов'яже саме вас. Усі умови повернення коштів прописуються в договорі, який суб'єкт, що поручився, підписує без примусу. Також у документі зазначається, що у разі своєчасної виплати боргу поручителю нічого не загрожує. Відразу після внесення останнього платежу договір із ним розривається. Якщо в якийсь момент позичальник перестане погашати позику, борг цілком, а також відсотки та штрафи, ляжуть на плечі того, хто поручився.
Зверніть увагу! Порука за кредитом може негативно позначитися на вашій кредитній історії. Так відбувається, коли людина, чию доброчесність ви гарантували банку, зупинила виплати. Відомості про заборгованість, що утворилася, будуть передані в БКІ і видимі всім кредитним установам, в яких ви вирішите оформити позику. Вийде так, що позичала і витрачала гроші інша людина, а постраждали ви.
Якщо борг не сплачують обидва, банк може подати позов до суду на кожного. Як правило, судові розгляди починаються через 3 місяці з початку прострочень. При передачі справи до суду, витрати, понесені учасниками судового процесу, бере на себе особа, що поручилася. Під час розгляду позову суд призначає графік погашення заборгованості. Якщо він порушується, у справу вступають судові пристави. Відповідно до закону, судові виконавці можуть вживати різних заходів:
  • арешт рахунків та блокування банківських карток;
  • вилучення та продаж майна в рахунок сплати боргу;
  • призначення регулярного вирахування половини зарплати;
  • обмеження виїзду за кордон.
Ці дії застосовуються по відношенню, як до поручителя, і до позичальника. Однак якщо суб'єкт, що поручився, все-таки береться виплачувати борги позичальника, він має право вимагати від боржника повного відшкодування суми, витраченої на погашення позики.

Припинення поруки

Існує кілька варіантів позбавлення від поруки за кредитом. Перший — повне погашення заборгованості. Щойно позичальник чи поручитель виплачує борги, договір втрачає свою юридичну силу. Крім цього, деякі договори укладаються на певний термін. Як тільки він спливає, відповідальність з поручителя знімається. Припинити поруку також можна, коли банк перевів борг на нового позичальника. У такому разі, ви можете висловити небажання відповідати за іншу людину та позбутися наявних зобов'язань. Є й неприємні моменти: у разі вашої смерті зобов'язання перед кредитором будуть передані спадкоємцям. Внаслідок чого діти особи, що поручилася, повинні будуть повною мірою відшкодувати кредитору борги позичальника. Як видно, кредит за порукою фізичних осіб — це досить ризикова операція. Перш ніж погодитися на таку пропозицію, необхідно все ретельно зважити. А оформити позику на суму до 15 000 грн. всього за двома документами ви завжди можете в МФО Є-гроші. Жодних поручителів чи заставного майна — все швидко і просто!

Інші теми

image

105 872 грн до благодійного фонду "МОЯ БРОНЯ"

Ми раді повідомити, що сьогодні компанія ЄГроші відправила 105 872,00 грн до благодійного фонд...

Детальніше

image

Відсоткову ставку знижено з 23.04.2024

body { font-family: 'Arial', sans-serif; background-color: #f9f9f9; ...

Детальніше

image

Що шкодить вашій кредитній історії?

Впевнені, що ви чули поширену думку про те, що позики та кредити можуть негативно впливати на вашу к...

Детальніше

image

FinAwards 2024: Найкраща програма лояльності МФО #2

Шановні клієнти, компанія Є Гроші зайняла друге місце в щорічній премії FinAwards в номінації &...

Детальніше

image

Позика на термін до 360 днів!

Чому довга позика в Є Гроші - це Must Have 2024 року? Читайте уважно:    1. Позик...

Детальніше

image

Це я - Фінансова Подушка!

Нарешті я тут та готова бути Вашим надійним помічником у фінансових справах?     О-...

Детальніше

image

Як дізнатися, чи є у людини кредити?

Щоб дізнатися, чи оформлений на людину кредит, можна звернутися з відповідним запитом до Бюро Кредит...

Детальніше

image

Чи можуть взяти кредит на чужий паспорт?

Деяких клієнтів цікавить питання, чи можна взяти кредит на чужий паспорт? Слід визначити, що це дост...

Детальніше

image

Найдорожчі валюти світу

Деяких людей цікавить питання, яка сама дорога валюта в світі. Треба зауважити, що найдорожча валюта...

Детальніше

image

Чи можна взяти кредит на закордонний паспорт?

У більшості випадків банки та інші фінансові організації надають кредити під заставу або на основі...

Детальніше