close app
Встановити додаток

Що таке проблемний кредит

image

Що таке проблемний кредит

Проблемний кредит — це кредит, за котрим позичальник не виконує умови кредитного договору. Така послуга, як кредитування передбачає отримання банком або іншою кредитною організацією фінансової вигоди. Вона полягає у нарахуванні клієнту відсотків за користування кредитними коштами. Внаслідок чого вартість позики істотно зростає. Різниця між первісною та кінцевою сумою споживчого продукту може становити від 30% до 90%. Проте якщо виплати за кредитом припиняються, банк втрачає не лише прибуток, а й власні гроші. Проблемний кредит потрапляє у цю категорію при регулярному порушенні встановленого графіка платежів, зниженні ліквідності застави чи виникненні обставин, що загрожують виконанню зобов'язань перед банком. Причому раптово такі ситуації не виникають, тривожні дзвіночки можуть надходити протягом досить тривалого періоду. Найбільш поширена причина виникнення прострочень — затримка заробітної плати. Проте для фінансових установ вона не є поважною. Хоча деякі банки все-таки йдуть назустріч клієнтам, пропонуючи продовжити термін кредитування, тим самим збільшуючи власний прибуток. Розпізнати проблемний кредит можна за допомогою аналізу персональних даних клієнта, особистих контактів, фінансової звітності та ін. Якщо проблемність підтвердиться, позика потрапить під спеціальний контроль на 10 днів. Протягом цього часу фахівці банку ретельно спостерігатимуть за динамікою платежів. Якщо змін не відбувається, боржнику починають дзвонити з метою:
  • дізнатися причину, через яку утворилася прострочення;
  • перевірити, чи перебуває позичальник у місті, і чи готовий він до діалогу;
  • переконатися у платоспроможності клієнта та отримати усні гарантії повернення коштів.
Якщо після розмови картина не змінюється і можливість неповернення позики залишається високою, банк вживає більш серйозних заходів. До таких відносяться зниження категорії договору, збільшення процентної ставки, застосування штрафних санкцій або нарахування пені у розмірі, передбаченому кредитним договором. Кожен кредитор зацікавлений у добровільному поверненні коштів боржником, позаяк у іншому разі може зазнати великих фінансових збитків.

Варіанти вирішення проблемного кредиту

Існує два підходи, які дозволяють змусити клієнта погасити борг:
  • Добровільний. Для цього розробляється індивідуальний графік внесення платежів, а також комплекс заходів, спрямований на полегшення виплати боргу (списання частини заборгованості, реструктуризація, рефінансування).
  • Примусовий. Кредитор подає позовну заяву до суду або продає справу колекторському агентству. У свою чергу, колектори для досягнення мети використовують більш жорсткі методи.
Для обох сторін найвигіднішим є перший варіант. Однак позичальники не завжди це розуміють і вважають за краще ховатися від кредиторів. В результаті проблемний кредит перетворюється на затяжний судовий розгляд.

Добровільне погашення кредиту

Найбільш вигідним для кредитора варіантом є чітке дотримання клієнтом графіка виплат та своєчасне повернення боргу. Однак часто цього не трапляється, і доводиться зазнавати певних фінансових збитків. У разі проблемного кредиту позичальнику надається можливість добровільно виконати свої боргові зобов'язання. З метою добровільного погашення позики банк спільно з боржником розробляють індивідуальний графік внесення платежів та комплекс заходів, до якого належать списання частини боргу, реструктуризація та рефінансування. Рефінансування — це отримання нового кредиту для закриття старого. Як правило, умови за новою позикою є вигіднішими для клієнта, тому банки неохоче йдуть на такий крок. Реструктуризація передбачає розподіл боргу на менші суми та продовження терміну дії кредитного договору. Клієнт отримує нову схему виплат, а банк — довше має прибуток із відсотків. Найменше кредитори люблять списувати частину заборгованості, оскільки це тягне за собою великі фінансові втрати.

Примусове погашення кредиту

Повернення грошей примусовим способом передбачає лише два варіанти:
  • продаж справи колекторській фірмі;
  • подання позовної заяви до суду.
Нерідко банки звертаються за допомогою до колекторів чи продають їм справу клієнта за зниженою вартістю. Це не заборонено українським законодавством, тож кредитори мають повне право на таку дію. Методи, які застосовують колекторські агентства для стягнення боргу, виявляються ефективнішими, ніж ті, що використовуються банками. Тому при відмові повертати проблемний кредит, боржник може з ними зіткнутися. Другий варіант примусового повернення коштів — подання позовної заяви до суду. Після подання позову починається тривалий судовий розгляд, витрати за який лягають також на плечі позичальника. У суді боржник має змогу зменшити суму виплати, спираючись на неправомірне нарахування відсотків та штрафів. Іноді судом виноситься рішення щодо списання частини заборгованості. Однак у більшості випадків судовий розгляд закінчується перемогою кредитора.

Хто може допомогти погасити проблемний кредит

Українські громадяни, які мають проблемні кредити, найчастіше звертаються за допомогою до:
  • фірм, що спеціалізуються на допомозі боржникам;
  • банків для отриманням нової позики;
  • друзів чи родичів.
З недавнього часу на території нашої країни стали активно з'являтися компанії, які обіцяють позбавити від проблемних кредитів та стерти інформацію про клієнта з бази банку. Однак після отримання авансу чи навіть повної оплати своїх послуг просто зникають. Таким чином, людина залишається без грошей та без допомоги. Деякі банки стали займатися оформленням позик для погашення наявної заборгованості. Незважаючи на далеко не вигідні умови, це чудова можливість позбутися боргу, незважаючи на погану кредитну історію. Ще один спосіб — зайняти необхідну суму у друзів чи родичів. Однак навіть найближчі люди часом побоюються позичати такі великі суми або ж просто не мають фінансової можливості допомогти. МФО Є-гроші пропонує оформити позику на суму до 15 000 грн людям, які опинилися у скрутному фінансовому становищі. Це чудова можливість позбутися проблемних кредитів в Україні, а також уникнути судових позовів.

Інші теми

image

105 872 грн до благодійного фонду "МОЯ БРОНЯ"

Ми раді повідомити, що сьогодні компанія ЄГроші відправила 105 872,00 грн до благодійного фонд...

Детальніше

image

Відсоткову ставку знижено з 23.04.2024

body { font-family: 'Arial', sans-serif; background-color: #f9f9f9; ...

Детальніше

image

Що шкодить вашій кредитній історії?

Впевнені, що ви чули поширену думку про те, що позики та кредити можуть негативно впливати на вашу к...

Детальніше

image

FinAwards 2024: Найкраща програма лояльності МФО #2

Шановні клієнти, компанія Є Гроші зайняла друге місце в щорічній премії FinAwards в номінації &...

Детальніше

image

Позика на термін до 360 днів!

Чому довга позика в Є Гроші - це Must Have 2024 року? Читайте уважно:    1. Позик...

Детальніше

image

Це я - Фінансова Подушка!

Нарешті я тут та готова бути Вашим надійним помічником у фінансових справах?     О-...

Детальніше

image

Як дізнатися, чи є у людини кредити?

Щоб дізнатися, чи оформлений на людину кредит, можна звернутися з відповідним запитом до Бюро Кредит...

Детальніше

image

Чи можуть взяти кредит на чужий паспорт?

Деяких клієнтів цікавить питання, чи можна взяти кредит на чужий паспорт? Слід визначити, що це дост...

Детальніше

image

Найдорожчі валюти світу

Деяких людей цікавить питання, яка сама дорога валюта в світі. Треба зауважити, що найдорожча валюта...

Детальніше

image

Чи можна взяти кредит на закордонний паспорт?

У більшості випадків банки та інші фінансові організації надають кредити під заставу або на основі...

Детальніше