close app
Встановити додаток

Скарги на МФО до НБУ

image

Скарги на МФО до НБУ

У разі виникнення проблем з мікрофінансами, направити скаргу на МФО можна в НБУ. Після ліквідації Нацкомфінпослуг у 2020 році саме цей орган став регулятором компаній, що надають страхові та фінансові послуги. Тому при необхідності врегулювати спірні питання, відстояти свою правоту і захистити себе від кредитної компанії, що розбушувалася, слід звертатися до Нацбанку. Мікрофінансові організації мають погану славу серед українських громадян. Незважаючи на можливість отримати через інтернет невелику позику з мінімальним пакетом документів, МФО має низку недоліків. Насамперед вони стосуються високих відсотків. Нерідко клієнти підписують договір, не зумівши тверезо оцінити свої можливості. Після чого не справляються з борговими зобов'язаннями, і починаються тривалі розбірки. Приводом подати скаргу на МФО в НБУ можуть стати накопичені штрафи, пені, погрози з боку колекторів. Багато які МФО співпрацюють із колекторськими агентствами, котрі охоче беруть такі ситуації під власний контроль. Співробітники агентств не гидують навіть найбруднішими методами впливу, включаючи шантаж та погрози. Але чи завжди правда на стороні клієнта? Давайте розберемося.

Чи можна не сплачувати кредит МФО оформлений онлайн

Одразу після ліквідації Нацкомупослуг до НБУ почали надходити звернення від українців із проханням анулювати їхні борги перед кредитними установами. На їхню думку, кредитний договір, підписаний в онлайні, не має такої ж юридичної сили, як паперовий. Однак ця думка є помилковою.
Оформлений онлайн договір рівносильний звичайному паперовому документу.
Кредитний договір, який ви підписали за допомогою одноразового пароля, рівноцінний паперовому. Згідно з українським законодавством, віртуальний підпис має таку ж юридичну силу, як власноручний чи КЕП/ЕЦП. Тому підписуючи документ в онлайн-форматі, ви погоджуєтесь з його умовами та берете на себе певні зобов'язання. Багато позичальників дивуються тому, що у разі прострочень, дані щодо онлайн-кредиту передаються в колекторські агенції. Для частини громадян це є приводом подати скаргу до Нацбанку на фінансову компанію. Насправді це відбувається тому, що під час укладання договору ви даєте згоду на обробку та передачу даних. Тим самим дозволяючи кредитній організації при необхідності передати інформацію про вас колекторам. Останні діють згідно зі своїми інструкціями: телефонують за номерами в анкеті, надсилають листи тощо. Те саме стосується Бюро кредитних історій, куди дані про клієнтів потрапляють відразу після оформлення кредиту та оновлюються по мірі його погашення. Ця інформація надалі впливатиме на отримання нової позики. Щоб не довелося подавати скаргу на МФО до ЦБ, уважно читайте умови договору, який підписуєте. Особливо якщо оформляєте кредит через інтернет. Адже ставлячи навіть віртуальний підпис, ви зобов'язуєтеся виконати кожне з його положень. Ретельно ознайомтеся із процентною ставкою, штрафними санкціями, різними комісіями та додатковими платежами. Також рекомендуємо завантажити, роздрукувати та зберегти зразок документа. Зверніть увагу на графу обробки персональних даних. Поставивши в ній галочку, ви даєте згоду на передачу інформації в Бюро кредитних історій та колекторську фірму (у разі прострочення). Приводом подати скаргу на МФО до Нацбанку може стати відсутність паспорта споживчого кредиту. Цей документ зобов'язується видавати кожна фінансова компанія при оформленні кредиту на суму більшу за мінімальну зарплату в Україні та термін більше місяця. У ньому вказується інформація щодо реальної річної ставки та додаткових комісій.

У разі яких порушень слід писати скаргу на МФО

Спочатку варто сказати, у яких випадках скаржитися не варто. Якщо ви отримали позику і не сплачуєте її, компанія має повне право вам дзвонити, нагадувати про платежі, нараховувати пені та штрафи. Ви не виконуєте своїх зобов'язань, тому дії МФО цілком законні. Писати скаргу до НБУ слід, коли організація діє поза межами законодавчого поля під час укладання договору або використовує незаконні методи при витребуванні боргу. Скаржитися на мікрокредитну компанію слід, якщо:
  • у МФО відсутня ліцензія на видачу позик;
  • на сайті організації розміщено хибну або таку, що вводить в оману, інформацію щодо комісій, процентних ставок тощо;
  • компанія власноруч заважає погашенню боргу, щоб накопичилися штрафи;
  • після підписання кредитного договору його умови було змінено без вашої згоди;
  • подавайте скаргу до ЦБ на МФО, якщо компанія використовує незаконні методи витребування боргу;
  • сума штрафів та прострочення вдвічі перевищила розмір тіла кредиту;
  • вам видали мікропозику під заставу нерухомого майна;
  • річна процентна ставка за позикою, яку взято на строк менше року, перевищує 365%;
  • без вашої згоди намагаються стягнути додаткові суми за послуги, яких ви не потребували (реструктуризація, страхування);
  • дзвінки від співробітників МФО чи ​​колекторів надходять у заборонений законом час;
  • організація відмовляється спілкуватися з адвокатом, продовжуючи дзвонити позичальнику;
  • скаргу до НБУ на МФО слід писати, якщо її представники шантажують, погрожують, завдають шкоди боржнику чи його майну.
Як видно, є безліч причин, щоб поскаржитися на мікрокредитну компанію. Тепер розберемося, як це правильно зробити.

Як написати скаргу в НБУ на МФО

Якщо ваші права як клієнта фінансової установи були порушені, насамперед слід звернутися з письмовою заявою до її керівника. Можливо, вдасться врегулювати ситуацію на цьому рівні. Якщо звернення буде проігноровано, слід звернутися до НБУ зі скаргою на МФО. Зробити це можна через контакт-центр або електронну пошту. Враховуючи бурхливу епідемію коронавірусу, краще обирати дистанційні канали звернення до Національного банку України:
  • Електронна пошта. Використовуючи спеціальну форму, надішліть звернення до електронної пошти банку ([email protected]).
  • Телефон. Контактний номер для зв'язку — 0800505240. Дзвінки в контакт-центр абсолютно безкоштовні. Якщо дзвінок здійснюється у неробочий час або всі оператори зайняті, можна залишити свій номер, щоби співробітники Нацбанку вам передзвонили.
  • Рекомендований лист. До письмової скарги на МФО в НБУ необхідно додати супроводжуючі документи та докази неправомірних дій організації. Адреса отримувача: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9.
Незабаром з'явиться можливість подавати скаргу прямо на сайті Нацбанку. У зверненні необхідно вказувати інформацію, аналогічну до тієї, яку раніше вимагав Нацкомфінпослуг. Обов'язковими є такі дані, як ПІБ, адреса реєстрації, електронна пошта. Далі слід коротко пояснити суть скарги з посиланням на конкретну організацію. Ви повинні надати інформацію, достатню для розгляду вашої заявки.

Приклади скарг

Які звернення розглядає Нацбанк:
  1. Приклад скарги на МФО до НБУ №1. Прошу перевірити Кредитний договір, укладений з мікрофінансовою організацією А, на наявність усіх умов, передбачених законодавством для договору позики, у тому числі на умовах фінансового кредиту, серед яких: процентна ставка за користування позиковими коштами, розмір тіла кредиту, строки погашення, можливі комісії та штрафні санкції.
  2. Приклад скарги до НБУ на МФО №2. 15.05.2021 року між мною та МФО Б було укладено кредитний договір на суму 5000 гривень з датою погашення 30.05.2021 року та відсотками за користування позикою 1,99% на день. Суму було повністю повернено, проте організація пред'являє вимоги щодо погашення суми боргу. Наявність боргу працівники нічим не підтверджують. Прошу перевірити зазначену фірму щодо дотримання українського законодавства, а також притягнути винних до відповідальності.
  3. Приклад звернення до Нацбанку №3. Я, Іванов Іван Іванович, оформив мікропозику в МФО В на суму 3000 гривень та термін 10 днів (договір від 18.06.2021). На момент укладання договору в ньому було зазначено відсоткову ставку 2,5% на день. Після підписання умови у договорі було змінено без мого відома та згоди. Зараз із мене намагаються стягнути заборгованість за відсотками. Прошу перевірити організацію, зокрема, достовірність договору, що нею надається. Первинний договір був мною збережений і додається як доказ.

Якого ефекту можна досягти від скарги в НБУ

Після звернення до Нацбанку щодо мікрофінансової організації буде проведено перевірку. Якщо закон опиниться на стороні позичальника, велика ймовірність, що МФО втратить свою ліцензію та дозвіл на ведення фінансової діяльності. Отримати їх уперше неймовірно складно та затратно у плані фінансів. А з урахуванням колишніх порушень розраховувати на повторне отримання взагалі не доводиться.
Дізнавшись про намір клієнта поскаржитися в НБУ, мікрофінансова організація може змінити власну поведінку або приструнити колекторів.
Якщо ви не знаєте, як подати онлайн скаргу на МФО, можна звернутися до юристів, які нададуть професійну консультацію з цього питання.

У яких випадках краще вирішувати питання без участі НБУ

Існує кілька випадків, за яких скаржитися в серйозні інстанції не варто:
  • ви хочете мирно врегулювати суперечку;
  • порушень із боку мікрокредитної компанії немає.
У першому випадку краще написати листа безпосередньо до МФО і спробувати мирно врегулювати питання. Оскільки при зверненні до НБУ чи прокуратури конфлікт неминучий. Якщо мікрофінансова організація нічого не порушила, а ви просто не хочете виплачувати борг, скаржитися безглуздо. На розгляд заявки підуть місяці, за які пені та штрафи лише збільшаться. Тепер ви знаєте, куди писати скаргу на МФО, та зможете захистити свої права. Ще більше корисної інформації читайте у блозі Є-гроші.

Інші теми

image

105 872 грн до благодійного фонду "МОЯ БРОНЯ"

Ми раді повідомити, що сьогодні компанія ЄГроші відправила 105 872,00 грн до благодійного фонд...

Детальніше

image

Відсоткову ставку знижено з 23.04.2024

body { font-family: 'Arial', sans-serif; background-color: #f9f9f9; ...

Детальніше

image

Що шкодить вашій кредитній історії?

Впевнені, що ви чули поширену думку про те, що позики та кредити можуть негативно впливати на вашу к...

Детальніше

image

FinAwards 2024: Найкраща програма лояльності МФО #2

Шановні клієнти, компанія Є Гроші зайняла друге місце в щорічній премії FinAwards в номінації &...

Детальніше

image

Позика на термін до 360 днів!

Чому довга позика в Є Гроші - це Must Have 2024 року? Читайте уважно:    1. Позик...

Детальніше

image

Це я - Фінансова Подушка!

Нарешті я тут та готова бути Вашим надійним помічником у фінансових справах?     О-...

Детальніше

image

Як дізнатися, чи є у людини кредити?

Щоб дізнатися, чи оформлений на людину кредит, можна звернутися з відповідним запитом до Бюро Кредит...

Детальніше

image

Чи можуть взяти кредит на чужий паспорт?

Деяких клієнтів цікавить питання, чи можна взяти кредит на чужий паспорт? Слід визначити, що це дост...

Детальніше

image

Найдорожчі валюти світу

Деяких людей цікавить питання, яка сама дорога валюта в світі. Треба зауважити, що найдорожча валюта...

Детальніше

image

Чи можна взяти кредит на закордонний паспорт?

У більшості випадків банки та інші фінансові організації надають кредити під заставу або на основі...

Детальніше