close app
Встановити додаток

Як довести що не брав онлайн кредит

image

Як довести що не брав онлайн кредит

Випадки, коли шахраї беруть онлайн кредит на іншу людину, в нашій країні, на жаль, не рідкість. Величезна кількість людей мимоволі стикаються з шахрайством і намагаються знайти вихід із ситуації, що склалася. Можливо, розібравшись докладніше у поширених схемах аферистів, ви зможете себе убезпечити. Адже наслідки від їхніх дій можуть бути дуже плачевними. Все починається із втрати або крадіжки паспорта. Багато хто не розуміє всієї серйозності такої ситуації і помилково вважає, що проблема полягає лише в необхідності переоформити загублений документ. Однак існує велика ймовірність, що незабаром людина отримає дзвінок від колекторів із вимогою повернути борг. Добре, коли йдеться про одну установу та одну заборгованість. Оскільки часто позики оформляються відразу в кількох банках або МФО.
Зловмисники часто використовують чужі паспорти у своїх шахрайських схемах. Улюбленим способом використання цього документа є оформлення на нього кредитів. Адже коли гроші не будуть вчасно повернуті, кредитор почне розшукувати ту людину, на ім'я якої було видано позичку.

Найбільш поширені схеми шахрайства із паспортом

Шахрайських операцій, у яких задіяні паспорти громадян, існує безліч. З кожним днем ​​аферисти вигадують нові способи заволодіти грошима, не приймаючи на себе відповідальність. Ми хочемо поділитися тими схемами, які стосуються сфери кредитування:
  • Переклеювання фото. Найпростіший і найпоширеніший спосіб, використовуючи який шахраї оформляють онлайн кредити на чуже ім'я. Береться загублений або вкрадений паспорт, і в нього вклеюється фото зловмисника. Це необхідно для підтвердження особи в організаціях, які вимагають селфі з паспортом.
  • Фотошоп. Тут використовується скан копія документа, що належить аферисту. До неї за допомогою фотошопу вписуються паспортні дані жертви.
  • Покупки в інтернет-магазинах. Багато інтернет-магазинів пропонують покупцям взяти товар у розсрочку. Причому найчастіше для цього потрібні лише фото або скан-копія паспорта.
  • Оформлення мікропозик. Цей спосіб заслуговує на більш детальний розгляд. Оскільки є найнебезпечнішим. У МФО зазвичай існують серйозні штрафи за прострочення платежів. І доки людина дізнається про свій статус боржника, встигне набігти пристойна сума боргу.

Як шахраї беруть кредит на чужий паспорт

З моменту появи на фінансовому ринку України онлайн-сервісів для кредитування кількість шахрайських операцій значно зросла. Це пов'язано з тим, що найчастіше для оформлення позики в МФО достатньо вказати реквізити документів та прикріпити скан-копії або фото. Вкрай рідко кредитор може запитати фотографію людини з паспортом в руках. Проте ми вже знаємо, як легко можна переклеїти фото в чужому паспорті. Тим більше, по фотографії визначити переклеювання абсолютно неможливо. Дуже часто шахраї беруть онлайн-кредити на чуже ім'я в декількох організаціях. Позики оформляються протягом кількох днів, щоб інформація про отримання жертвою позикових коштів не встигла оновитись у БКІ (Бюро кредитних історій). Зазвичай йдеться про невеликі суми, проте якщо скласти їх разом і додати відсотки за прострочення, борг обчислюватиметься у сотнях тисяч гривень. Для середнього українця ця цифра є непідйомною. Про наявність у себе відкритих боргових зобов'язань жертви дізнаються від кредиторів чи колекторів. Щоб довести, що ти не брав кредит онлайн, доводиться звертатися до суду. Судові розгляди — процес тривалий та неприємний. Проте більшості потерпілих таки вдавалося виправдати себе. Добре, коли виявивши зникнення паспорта, людина вирушила до найближчого відділення поліції та написала заяву. Вона є незаперечним доказом того, що на момент отримання позикових коштів документ перебував у невстановленому місці. Інакше довести свою правоту буде дуже складно. Тому при виникненні такої ситуації слід негайно звертатися до правоохоронних органів.

Що робити, якщо дзвонять колектори, а ти не брав кредит

І так ви дізналися, що на ваше ім'я оформлена позичка (або кілька). Перше, що треба зробити, — заспокоїтися. У такій ситуації паніка буде зайвою. Спільно з найкращими юристами України ми розробили для вас алгоритм дій, який допоможе вирішити проблему. Що робити, коли шахраї беруть кредит онлайн на ваше ім'я:
  1. Для початку необхідно дізнатися, в якій саме організації та на яку суму отримано мікропозику. Після цього слід звернутися безпосередньо до кредитора та надати запит на всю інформацію, що стосується кредитного договору (його номер, дату укладання, суму позики тощо).
  2. Перевірити інформацію про заборгованість можна на веб-сайті Бюро кредитних історій. Щорічно будь-яка людина може здійснити перевірку абсолютно безкоштовно. Кожен наступний запит коштуватиме 50 грн. Як правило, виплачувати заборгованість за кредитним договором має саме боржник. Виняток становлять випадки, передбачені актами Цивільного кодексу чи умовами самого договору.
  3. Далі необхідно повідомити МФО, що позику ви не оформляли, а зіткнулися з ситуацією, коли шахраї беруть кредит на чужий паспорт. Свої слова доведеться аргументувати, можливо, надіслати копію заяви до поліції про втрату документа, а також письмову вимогу щодо скасування заборгованості. Пам'ятайте, що всі дзвінки з кредитором можна записувати на диктофон.
  4. Після цього слід звернутися до правоохоронних органів із заявою про скоєння кримінального правопорушення, при котрому шахраї оформляють кредит на чужий паспорт. Це необхідно, щоб факт правопорушення було зафіксовано та внесено до ЄРДР.
  5. Якщо договір позики оформлявся онлайн, не зайвим буде звернення до кіберполіції. Даний підрозділ поліції зможе з'ясувати IP-адресу комп'ютера та номер телефону, які використовували зловмисники. Також рекомендуємо звернутися до Національного банку України та Національної комісії з фондового ринку та цінних паперів із заявою про підробку документів, за якими шахраї оформлюють кредити на чужі паспорти. Ці установи можуть організувати власну перевірку та зробити запит до МФО. Якщо мікрофінансова організація встигла продати заборгованість колекторському агентству і ви отримуєте на свою адресу погрози, негайно звертайтеся до поліції із заявою про відкриття кримінального провадження. За фактом неправомірних дій на колекторську компанію буде відкрито кримінальне провадження за статтями 182 (Порушення недоторканності приватного життя), 189 (Здирство), 190 (Шахрайство), 355 (Примус до виконання або невиконання цивільно-правових зобов'язань). Закон обов'язково буде на вашому боці.
Увага! Записуйте на диктофон усі телефонні розмови з колекторами та зберігайте листи, які надходять на вашу адресу.
  1. Якщо після цих дій довести, що ви стали жертвою аферистів, які беруть кредити на чужий паспорт, не вдалося, наймайте адвоката та звертайтеся до суду з позовом про визнання кредитного договору недійсним.
  2. Завершальним кроком буде звернення до Бюро кредитних історій із вимогою видалити інформацію про позику, яку оформляли на вас зловмисники. Таким чином, вдасться відновити бездоганну кредитну історію і не хвилюватися при оформленні позик надалі.
Тепер ви знаєте, використовуючи якісь схеми шахраї беруть кредити на чужий паспорт, і що робити, опинившись на місці потерпілої сторони. Ще більше корисних статей читайте у блозі Є-гроші.

Інші теми

image

105 872 грн до благодійного фонду "МОЯ БРОНЯ"

Ми раді повідомити, що сьогодні компанія ЄГроші відправила 105 872,00 грн до благодійного фонд...

Детальніше

image

Відсоткову ставку знижено з 23.04.2024

body { font-family: 'Arial', sans-serif; background-color: #f9f9f9; ...

Детальніше

image

Що шкодить вашій кредитній історії?

Впевнені, що ви чули поширену думку про те, що позики та кредити можуть негативно впливати на вашу к...

Детальніше

image

FinAwards 2024: Найкраща програма лояльності МФО #2

Шановні клієнти, компанія Є Гроші зайняла друге місце в щорічній премії FinAwards в номінації &...

Детальніше

image

Позика на термін до 360 днів!

Чому довга позика в Є Гроші - це Must Have 2024 року? Читайте уважно:    1. Позик...

Детальніше

image

Це я - Фінансова Подушка!

Нарешті я тут та готова бути Вашим надійним помічником у фінансових справах?     О-...

Детальніше

image

Як дізнатися, чи є у людини кредити?

Щоб дізнатися, чи оформлений на людину кредит, можна звернутися з відповідним запитом до Бюро Кредит...

Детальніше

image

Чи можуть взяти кредит на чужий паспорт?

Деяких клієнтів цікавить питання, чи можна взяти кредит на чужий паспорт? Слід визначити, що це дост...

Детальніше

image

Найдорожчі валюти світу

Деяких людей цікавить питання, яка сама дорога валюта в світі. Треба зауважити, що найдорожча валюта...

Детальніше

image

Чи можна взяти кредит на закордонний паспорт?

У більшості випадків банки та інші фінансові організації надають кредити під заставу або на основі...

Детальніше