close app
Встановити додаток

Як погасити позики в МФО

image

Як погасити позики в МФО

У цій статті ми розповімо, як погасити позики у МФО і чого не потрібно робити, маючи борги у таких компаніях. Проте насамперед слід розібратися у відмінностях між умовами кредитування у банках та мікрофінансових організаціях. Банки видають досить великі суми грошей на тривалий термін та висувають жорсткі вимоги до клієнтів. Щоб отримати позику, доведеться зібрати значний пакет документів, офіційно підтвердити працевлаштування, а також мати ідеальну кредитну історію та високу «білу» зарплату. Позики в МФО видаються на невеликі суми, короткий термін, за наявності паспорта та ІПН.

Що загрожує за несплату мікропозики

Цей кредитний продукт користується великою популярністю серед українського населення через свою доступність. Щоб оформити мікрокредит, не треба нікуди їхати. Більшість організацій видає позикові кошти онлайн через інтернет. Відбувається це у кілька етапів: реєстрація на сайті, заповнення анкети, обробка заявки. За позитивного вердикту гроші надходять на рахунок позичальника автоматично. Висока популярність також пов'язана з відсутністю жорстких вимог до клієнтів. Отримати мікропозику може абсолютно будь-який повнолітній українець за наявності паспорта, ІПН та банківської картки. Майже кожна друга людина в країні хоча б раз користувалася послугами мікрофінансів. Багатьом людям, на жаль, не вдалося виплатити кредит у МФО. Через високу відсоткову ставку їхня заборгованість стрімко зросла і перевищила первісну суму в кілька разів. Додамо сюди пені, штрафні санкції та ін. — вибратися із глибокої боргової ями досить складно. Нещодавно в українському законодавстві з'явилося кілька законів, спрямованих на пом'якшення умов для позичальників та обмеження зростання заборгованості з мікрокредитів. Проте до їхнього виходу компанії встигли видати безліч позик на досить гострих умовах. І зараз у населення є серйозні проблеми з погашенням. Часто йдеться не про одну позику, а одразу про кілька. У результаті утворюється непідйомна сума боргу, особливо для жителів регіонів. З людьми, які не можуть погасити кредит у МФО, чинять приблизно так само, як із боржниками у банку. Борги можуть перепродати колекторським службам, подати на позичальників до суду тощо. Однак у більшості випадків організації звертаються за допомогою до колекторів. І якщо банкам для збереження репутації важливо вибирати агенції з м'якшими способами впливу, то мікрокредитні установи зазвичай співпрацюють із сумнівними колекторами. Методи впливу вибираються не найприємніші. Починаючи від банальних дзвінків, листів та смс-повідомлень, а закінчуючи особистими візитами за місцем проживання, погрозами, псуванням особистого майна тощо. Незважаючи на те, що з березня 2021 року законодавство щодо колекторської діяльності змінилося у кращий для боржників бік, колектори все ще змушують людей погасити кредит у МФО вкрай неприємними способами.

Що робити, якщо нічим платити за мікропозику

Головне в ситуації, що склалася, — не бездіяти. Якщо не шукати вихід зі становища, проблема може лише погіршитися. Також не варто самостійно без погодження з кредитором призначати собі терміни та розміри виплат. В обох випадках боржника очікують негативні наслідки. Зокрема, за порушення умов кредитного договору нараховуються штрафи. В результаті вихідна сума зростає, і погасити кредит у МФО стає дедалі складніше. Тому перше, що треба зробити, — звернутися до кредитора та спільно підібрати оптимальне вирішення проблеми. Це може бути пролонгація, реструктуризація, рефінансування тощо.

Пролонгація позики

Більшість мікрофінансових організацій практикують таку послугу як пролонгація. Вона спрямована на продовження терміну дії кредитного договору та підключається у момент, коли позичальник відчув, що не в змозі повернути позикові кошти. Різні компанії висувають різні умови підключення пролонгації. Погасити кредит у МФО Є-гроші за допомогою цієї послуги можна так:
  • підключення у період строку дії договору або протягом тижня після його закінчення;
  • продовження на 10, 20 та 30 календарних днів;
  • необхідно сплатити нараховані відсотки користування кредитом, а також до 30% від тіла позики (розміри відсотків залежать від кожного конкретного випадку і зараховуються в рахунок погашення тіла кредита);
  • у період пролонгації не нараховуються штрафи та пені;
  • активувати можна в Особистому кабінеті або платіжному терміналі.
Для продовження терміну дії кредитного договору також необхідно сплатити комісію у розмірі 4% від невиплаченої суми. Пролонгація є частиною програми лояльності мікрофінансової організації, що дозволяє уникнути прострочень і без великих втрат погасити кредит у МФО.

Рефінансування позики

Позбутися боргів по мікропозиках можна також за допомогою рефінансування. Це послуга, яка дозволяє змінити поточні умови кредитного договору для зниження фінансового навантаження для позичальника. Незважаючи на те, що кредитору доводиться йти на певні поступки, рефінансування має широке поширення серед мікрофінансових організацій. Зумовлено це тим, що альтернативи цьому способу стягнення боргу часто не існує. Рефінансувати заборгованість можна в організації, що видала мікропозику, або в будь-якій іншій, яка надає цю послугу. Як закрити позики в МФО за допомогою рефінансування:
  • скласти та подати заяву в організацію на рефінансування мікрокредиту. Разом із заявою будуть потрібні також документи, що підтверджують складне фінансове становище. Далі можливі такі варіанти дій: збільшення термінів кредитування, зниження відсоткової ставки, видача нового кредиту на погашення старого;
  • звернутися до менеджера організації та усно розповісти про неможливість погасити позики в МФО;
  • ознайомитись з умовами нового договору. Як правило, рефінансування оформляється на дуже вигідних умовах із низькою відсотковою ставкою або маленькими регулярними платежами;
  • дотримуватися умов договору рефінансування та не пропускати виплати;
  • у разі виникнення будь-яких питань чи складнощів звернутися до співробітника компанії.
Ця послуга допомогла закрити кредит МФО багатьом українцям. Завдяки сприятливим умовам договору врегулювати фінансові питання та повернути борг набагато легше. До того ж рефінансування є вигідним для обох сторін. Боржнику допомагає уникнути штрафів та зростання заборгованості, а кредитору гарантовано отримати свої гроші назад.

Перепланування особистого бюджету

У деяких випадках позбавитися боргів вдається власними силами. Для досягнення мети рекомендується переглянути власний бюджет і внести деякі коригування. Щоб закрити кредит із МФО, можна почати заощаджувати. Наприклад, кілька місяців здійснювати тільки найнеобхідніші витрати: покупка продуктів харчування, оплата проїзду до роботи та ін. Можливо, доведеться знайти додаткові джерела отримання доходу. Направляючі вільні та нові кошти на погашення заборгованості, вдасться обійтися без додаткових позик.

Реструктуризація позики

Якщо жоден з перерахованих вище способів вам не підходить, можливо, є сенс спробувати реструктуризацію. Для цього потрібно звернутися до кредитора і розповісти про ситуацію, що склалася. Мікрофінансові організації зацікавлені у вирішенні питання не менше за ваше. Під реструктуризацією розуміють перегляд та зміну умов погашення чинного договору. Це може бути збільшення терміну погашення, перерахунок пені та штрафів, надання пільгового періоду. Усі дії будуть спрямовані на те, щоб позичальник міг повністю погасити позики до МФО. Що потрібно для підключення послуги? По-перше, звернутися безпосередньо до мікрокредитної установи. Далі потрібно документально підтвердити складне фінансове становище. Наприклад, якщо ви втратили стабільний дохід, надати копію трудової. Маючи поважну причину, буде легше отримати добро на реструктуризацію. Перш, ніж погодитись на нові умови, їх слід ретельно вивчити. Важливо, щоб боржник був спроможний здійснювати виплати за новим договором, і більше не допускав прострочень.

Судовий розгляд

Чому більшість позичальників вибирають погасити позики у МФО саме цим способом? Справа в тому, що під час судового розгляду можна спробувати зменшити суму боргу. Для цього доведеться надати вагомі аргументи, наприклад, довести невідповідність кредитного договору українському законодавству або своє складне фінансове становище. До речі, якщо позов до суду подає мікрофінансова організація, штрафи та пені перестають нараховуватись. Як результат — сума заборгованості не зростає, і сплатити позики в МФО стає трохи простіше.

Банкрутство

Банкрутство вважається найменш поширеним способом врегулювання питання. Процедура визнання фізособи банкрутом потребує чимало витрат: фінансових, часових, моральних. Вона передбачає стягнення боргів шляхом продажу майна. Вирішувати проблему таким шляхом варто в тому випадку, якщо сума заборгованості досить велика, погасити її людина не може, а у власності має рухоме або нерухоме майно. Тоді квартиру чи автомобіль можуть продати, а отриманими коштами закрити кредит у МФО.

Чого не потрібно робити, маючи борги в МФО

Чого робити категорично не слід:
  • Брати нові мікропозики для погашення старих. Нові борги можуть лише погіршити ситуацію. Якщо й оформляєте позику, краще на невелику суму та короткий термін.
  • Переховуватися від кредитора. Багато боржників, які не можуть погасити позики в МФО, вважають за краще ховатися від кредитора, чекаючи, поки закінчиться термін позовної давності. Однак мікрокредитна фірма в цей період може подати на вас до суду і закон точно буде на її стороні.
  • Приховувати прибутки. Деякі заповзяті громадяни вирішують піти на махінацію і в змові з начальником влаштовують собі фіктивне «звільнення». Поспішаємо повідомити, що такі дії кримінально караються («Злісне ухилення від погашення кредиторської заборгованості» (ст. 202) КК України).
  • Переписувати майно на родичів. Розуміючи, що погасити позики в МФО вдасться лише шляхом продажу квартири або авто, боржники поспішають переписувати майно на найближчих родичів. Проблема полягає лише в тому, що такі дії вважаються умисним ухиленням від сплати боргу.
Сподіваємося, у вас ніколи не виникне проблем із виплатами. А якщо з'являться, ви знаєте як правильно діяти!

Інші теми

image

105 872 грн до благодійного фонду "МОЯ БРОНЯ"

Ми раді повідомити, що сьогодні компанія ЄГроші відправила 105 872,00 грн до благодійного фонд...

Детальніше

image

Відсоткову ставку знижено з 23.04.2024

body { font-family: 'Arial', sans-serif; background-color: #f9f9f9; ...

Детальніше

image

Що шкодить вашій кредитній історії?

Впевнені, що ви чули поширену думку про те, що позики та кредити можуть негативно впливати на вашу к...

Детальніше

image

FinAwards 2024: Найкраща програма лояльності МФО #2

Шановні клієнти, компанія Є Гроші зайняла друге місце в щорічній премії FinAwards в номінації &...

Детальніше

image

Позика на термін до 360 днів!

Чому довга позика в Є Гроші - це Must Have 2024 року? Читайте уважно:    1. Позик...

Детальніше

image

Це я - Фінансова Подушка!

Нарешті я тут та готова бути Вашим надійним помічником у фінансових справах?     О-...

Детальніше

image

Як дізнатися, чи є у людини кредити?

Щоб дізнатися, чи оформлений на людину кредит, можна звернутися з відповідним запитом до Бюро Кредит...

Детальніше

image

Чи можуть взяти кредит на чужий паспорт?

Деяких клієнтів цікавить питання, чи можна взяти кредит на чужий паспорт? Слід визначити, що це дост...

Детальніше

image

Найдорожчі валюти світу

Деяких людей цікавить питання, яка сама дорога валюта в світі. Треба зауважити, що найдорожча валюта...

Детальніше

image

Чи можна взяти кредит на закордонний паспорт?

У більшості випадків банки та інші фінансові організації надають кредити під заставу або на основі...

Детальніше